« Naar blog

Glasdikte

Categorie: Brillenglazen

Als je je montuur hebt uitgezocht, moeten er nog glazen in komen. En bij een mooi montuur horen ook glazen die daarbij passen. Daarom is er een uitgebreide glascollectie op de markt. Want bij een andere bril horen mogelijk ook ander type glazen dan je gewend bent. Je glasadviseur zal je helpen bij het maken van de keuze.


Diameter

De grootte van de glazen spelen een belangrijke rol in de dikte. 
Bij bijziendheid is het namelijk zo dat u een min glas gebruikt. Hierbij wordt het glas aan de rand het dikst.
Bij verziendheid wordt een plus glas gebruikt. Plus glazen hebben de meeste dikte in het centrum. Daarom worden de glazen het mooist als er een optimale diameter wordt besteld. Want hoe kleiner het bestelde glas hoe dunner glas kan en daarmee heeft u het mooiste resultaat.

Brekingsindex

Glazen zijn leverbaar in verschillende brekingsindexen, hoe hoger de brekingsindex hoe dunner het glas wordt. Een dunner glas is goed merkbaar bij hogere sterktes. De verschillende brekingsindexen gaan van 1.5 (standaard) tot 1.74, hoogst brekend kunststof of 1.9 hoogst brekend mineraal.

Nieuwe techniek

Tegenwoordig zijn er freeform glazen ofwel digitale glazen. Deze techniek maakt het mogelijk om zo mooi en dun mogelijk glazen te fabriceren. Dit maakt het product nog verder maatwerk. De glazen geven een breed vertekeningsvrij zicht, ook aan de randen. Deze techniek is leverbaar in zowel enkelvoudig als multifocale glazen. De digitale productie maakt het mogelijk om meer complexe curves te maken wat resulteert in een beter ontwerp en meer accuraat glas.

Enkelvoudige glazen

Freeform glazen zijn met een enkelvoudige sterkte tot 12% dunner en tot 20% vlakker dan de traditionele kunststof glazen. Dit is niet alleen mooier om te zien maar kijkt ook nog eens beter, zeker als de sterktes wat hoger zijn. Deze glazen geven de volgende voordelen t.o.v. traditionele glazen.

  • Geen last van halo's
  • Contrastrijk zicht ook bij slechte lichtomstandigheden (zoals 'savonds in de auto)
  • Vermindering vanlichtschtteringen
  • Tot 30% breder kijkgebied
  • Maximale scherpte; ook in de schuine kijkinrichtingen

Multifocale glazen

Freefrom glazen zijn bij multifocale glazen een verbetering omdat dit voor een vrijere blik zorgt. De overgangszone is breder en het leesgebied groter dan bij een traditioneel glas. Het ontwerp kan geheel naar je wensen worden aangepast, er kan volledig maatwerk van worden gemaakt, hierdoor zijn alle montuurtypes mogelijk.

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 7 July 2017