« Naar blog

Kunststof glazen

Categorie: Brillenglazen

Wat is kunststof glas?

Brillenglazen van kunststof worden vervaardigd van volledig synthetisch kunststof. Dit bestaat uit macromoleculaire organische verbindingen.


Geschiedenis van een kunststof glas

In 1947 werd het eerste brillenglasmateriaal van kunststof in gebruik genomen. Er was toen alleen laagbrekend kunststof beschikbaar. In de jaren 80 van de vorige eeuw begon de ontwikkeling van hoogbrekend kunststof.

Er zijn door de jaren heen veel verbeteringen gekomen in de hoogbrekende glazen, er is steeds meer mogelijk om ook bij hoge sterkte, dun en vlak kunststof te kunnen leveren. Tijdens de nieuwste ontwikkelingen van kunststof glazen ligt de nadruk voornamelijk op het vervaardigen van glazen met zo min mogelijk randvertekening bij hogere sterktes voor optimaal kijkcomfort.

Voordelen van kunststof ten opzichte van minerale brillen glazen.

  • De hoge brekeningsindexen (van n=1,5 tot n=1,74) maken tegenwoordig ook correctie van hoge sterkte met dunne brillen glazen mogelijk.
  • De bril heeft een laag soortelijk gewicht waardoor de bril licht is en aangenaam te dragen
  • Het is bijna onbreekbaar en daardoor zeer handig voor kinder en sportbrillen.
  • Er zijn veel kleuren mogelijk, dit is onafhankelijk van de sterkte, doordat de blanke glazen worden onder gedompeld in een kleurbad.
  • Fototropie ( meekleurend ) is onafhankelijk van de sterkte. Het heeft een gelijkmatige verkleuring en kleurt tegenwoordig snel op en terug.
  • Goed bestand tegen vonkenregen. Dus goed toepasbaar bij het lassen of slijpen want hierbij ontstaan geen beschadigingen.
  • Minder hard oppervlak. Om een goede hardheid te waarborgen is bij kunststof een hardingslaag noodzakelijk.

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 7 July 2017