« Naar blog

Droge ogen

Categorie: Oogzorg

Over het oog ligt een dun laagje vocht dat het oog beschermd tegen uitdroging en vuil, dit is het traanfilm. Bij elke knipperslag wordt dit laagje gelijkmatig over het oog verdeelt, dit is vergelijkbaar met een ruitenwisser. In de optimale situatie is dit laagje overal even dik en gelijkmatig over het oog verdeeld. Wanneer er te weinig tranen worden gemaakt of de kwaliteit van de tranen niet goed is kan het oog niet goed vochtig gehouden worden en krijg je last van droge ogen. 


Het traanfilm bestaat uit drie lagen.
De buitenste laag is een olie-achtige laag welke geproduceerd wordt door kleine kliertjes in de oogleden; de meibom kliertjes. Deze laag bestaat om te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt.
De middelste laag is de dikste laag en bestaat voornamelijk uit water. Deze laag wordt geproduceerd door kleine kliertjes in het slijmvlies van het oogwit en door de traanklier. Deze laag zorgt ervoor dat het oog schoongespoeld wordt, om zo vuil en infecties uit het oog te houden.
De binnenste laag is een slijmachtige laag die geproduceerd wordt door kleine kliertjes in het slijmvlies van het oog. Deze laag zorgt ervoor dat de waterige laag van het traanfilm netjes gelijkmatig over het oog verdeeld kan worden.

De klachten van droge ogen kunnen erg uitlopend zijn;

  • een drukkend gevoel
  • een branderig gevoel
  • een vermoeid gevoel
  • een stekend gevoel (alsof er iets in je oog zit)
  • een zanderig of korrelig gevoel
  • last van licht (bv. van autolampen)
  • vastklevende of vastgeplakte ogen als je knippert, met name bij het opstaan
  • een wisselend gezichtsvermogen: met knipperen kun je tijdelijk beter zien. 
  • problemen met het dragen van contactlenzen
  • externe factoren, zoals rokerige ruimten en airconditioning, kunnen de klachten verergeren
  • tranende ogen

Oorzaken van droge ogen

Droge ogen ontstaan vaak wanneer er niet genoeg traanvocht wordt aangemaakt of doordat het traanvocht dat wordt aangemaakt geen goede kwaliteit heeft.

Wanneer de productie van een van de drie lagen onvoldoende is krijg je last van droge ogen. Dit kan komen doordat de kliertjes die de lagen van het traanfilm afscheiden niet goed werken of verstopt zijn geraakt. Ook medicijnen en hormonale veranderingen kunnen hier invloed op hebben. Wanneer de buitenste laag van het traanfilm onvoldoende aanwezig is, zal het middelste laagje bloot komen te liggen. Deze middelste en waterige laag zal daardoor sneller verdampen. Wanneer de binnenste laag van het traanfilm onvoldoende aanwezig is, zal de middelste en waterige laag onvoldoende aan het hoornvlies blijven kleven en ook daardoor sneller verdampen.
Ook externe factoren kunnen invloed hebben op het verdampen van het traanfilm, zoals airconditioning of droge omgevingslucht. Ook bij intensief lezen of naar een beeldscherm kijken kan zorgen voor droge ogen, doordat er te weinig geknippert wordt. Hierdoor wordt het traanfilm niet regelmatig genoeg aangevuld en verdeeld over het hoornvlies.

Behandeling

Wanneer de oorzaak van de droge ogen is gevonden, kan deze behandeld worden en zo verdere klachten worden voorkomen. Echter is vaak de exacte oorzaak onbekend en kunnen slechts de symptomen worden bestreden.

Vaak worden bij droge ogen oogdruppels of kunsttranen voorgeschreven. Er bestaan verschillende soorten kunsttranen, voor elke vorm van droge ogen. De ene kunsttraan zal meer olie-achtig zijn en zo de buitenste laag van het traanfilm aanvullen, terwijl de andere meer waterig zal zijn en aanslaat op de binnenste laag van het traanfilm. Ook in combinatie met lenzen zijn er speciale kunsttranen ontwikkeld. Lees hier meer over de soorten kunsttranen die wij verkopen. Wij helpen je graag verder met het bepalen van welke kunsttranen voor jou het meest geschikt zijn. 

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 1 August 2030