Netvliescontrole bij diabetes

Diabetes en oogklachten

Bij diabetes Mellitus type II bestaat een verhoogde kans op beschadigingen van de bloedvaatjes die het netvlies (de binnenbekleding van je ogen) van zuurstof voorzien. Op den duur kun je hierdoor slechter gaan zien of zelfs blind worden. Daarom is het van belang dat bloedvatveranderingen op tijd worden opgespoord en behandeld. Met de jaarlijkse netvliesscreening worden afwijkingen opgespoord en in de meeste gevallen is blindheid te voorkomen.

Wat is netvliesscreening?

Bij netvliesscreening worden met een speciale camera foto's gemaakt van het netvlies. Met behulp van deze netvliesfoto's worden de bloedvaatjes van het netvlies bekeken en beoordeeld op eventuele afwijkingen. Voorheen vond dit onderzoek vaak bij een oogarts of bij een assistent in het ziekenhuis plaats. Nu vindt dit bij voorkeur plaats bij een hiertoe speciaal opgeleide optometrist bij jou in de buurt. Op de foto's kan je netvlies goed beoordeeld worden. De foto's worden bovendien aan je medisch dossier toegevoegd.

Hoe gaat netvliesscreening in zijn werk?

De optometrist maakt de foto's. Het onderzoek is weinig belastend en geheel pijnloos. In totaal worden twee foto's per oog gemaakt. Tijdens het maken van elke foto zie je een korte flits.

Netvliesscreening door de lokale optometrist biedt een aantal voordelen voor je:

  • Je hebt aan aanzienlijk kortere wachttijd en minder reistijd;
  • Je kunt veelal zelf aangeven op welke locatie, datum en tijd je de netvliesscreening wilt laten doen;
  • Je krijgt sneller het resultaat van de netvliesscreening terug via de huisarts;
  • De kwaliteit van de netvliesscreening wordt gecontroleerd door een lokale oogarts.

Hoe lang duurt netvliesscreening?

Het nemen van de foto's duurt enkele minuten. Het kan zijn dat bij de screening je ogen gedruppeld worden om je pupil te verwijden. Hierdoor wordt je gezichtsvermogen tijdelijk minder. Je mag daarna niet meteen deel nemen aan het verkeer. De duur van de netvliesscreening is relatief kort:

  • Zonder oogdruppels ongeveer 10 minuten
  • Met oogdruppels ongeveer 30 minuten

Wat gebeurt er met mijn netvliesscreening?

De netvliesscreening wordt door je optometrist beoordeeld. De netvliesscreening wordt vervolgens via een beveiligde internetverbinding naar de huisarts verstuurd.

Indien je netvliesscreening afwijkingen vertoont, kan je huisarts deze via internet aan de oogarts in de regio voorleggen. De oogarts zal dan aan de huisarts een eventueel extra advies geven. Indien nodig verwijst je huisarts je alsnog naar de oogarts.

Alle netvliesscreenings blijven gedurende de wettelijk vastgestelde termijn beschikbaar voor je behandelaars. Hierdoor kunnen je behandelaars de voortgang bekijken door de resultaten te vergelijken met voorgaande jaren.

Jouw actieplan:

  • Je ontvangt een verwijsbrief van je huisarts of je praktijkondersteuner.
  • Je belt de door jou gekozen locatie voor het maken van een afspraak voor een "KSYOS netvliesscreening voor diabetespatiënten”.
  • Je neemt tijdens de afspraak de verwijsbrief mee die je hebt gekregen, voorzien van huisartsgegevens, geboortedatum en burgerservicenummer (deze staat vermeld op je legitimatiebewijs).
  • Voor de uitslag kun je na circa twee weken na het onderzoek bellen met je huisarts, tenzij anders vermeld.

NB: In het geval dat je ogen gedruppeld worden, word je aangeraden om een zonnebril mee te nemen en na de screening mag je de eerste uren niet deelnemen aan het verkeer.

Bron informatie: Folder "KSYOS TeleMedisch Centrum”