« Naar blog

Bifocale brillen

Categorie: Brillen

Door het afnemen van het accommodatievermogen krijgen de ogen het op een gegeven moment moeilijker om dichtbij scherp te zien.

Doordat dichtbij moeilijker wordt zijn monofocale glazen met een verte sterkte niet meer voldoende. Er is dan een andere glassoort nodig, bifocaal is een mogelijke oplossing. Dit zijn glazen met twee (=bi) sterktes in een glas. Meestal leessterkte in het onderste segment en de vertesterkte in de rest van het glas. De sterkte van het leesgedeelte wordt vastgesteld aan de hand van de gewenste werkafstand voor nabij. Meestal is dit 40cm. De tussenliggende afstanden (tussen 50cm en 3m) zijn met een bifocaal glas niet scherp.





Wil je ook de computerafstand (70cm) scherp kunnen zien dan heb je een trifocaal glas nodig of een multifocaal glas.
 

Weetje:
Meervoudige brillenglazen en brillen zijn al meer dan 200 jaar in verschillende uitvoeringen bekend. Het bifocale glas werd uitgevonden door de Noord-Amerikaanse staatsman Benjamin Franklin (Franklin-glas). In 1785 gaf hij bekendheid aan de bifocale bril, door twee halve lenzen in een brilmontuur te plaatsen. Daarbij diende de bovenste lens voor het kijken en de onderste lens voor het dichtbij kijken.
De benaming bifocale bril stamt van de werktuigkundige John Isaac Hawkins, die al in 1826 een constructie voor een trifocale bril had voorgesteld.

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 1 July 2025