« Naar blog

Ontspiegelde glazen

Categorie: Brillenglazen

Waarom een brillenglas ontspiegelen?

Door het verschil van lichtbreking tussen glas en lucht ontstaat er op een brillenglas reflecties. Deze reflecties zijn storend voor je als brildrager.


Glazen zonder ontspiegeling

Licht dat van achteren op een brillenglas valt, wordt in je oog weerkaatst. Hierdoor neem je storende reflectiebeelden en lichtsluiers van objecten waar, die zich achter je bevinden. Licht dat van voren op een brillenglas valt, wordt binnenin het glas meermalen gereflecteerd. Wanneer het licht het brillenglas verlaat, veroorzaakt het eveneens een storende lichtsluier in je oog.

Ook op het hoornvlies van het oog ontstaan reflecties die via het brillenglas in het oog worden weerkaatst en daar als reflectiebeelden worden waargenomen. Je neemt dan het spiegelbeeld van je eigen ogen waar.

Door al deze storende reflectiebeelden en lichtsluiers zien we minder goed. Deze verstoringen verminderen het contrast en kunnen zelfs de informatie vervalsen. Vooral bij het autorijden in het donker en in de regen kan dit erg vervelend zijn.

Reflecties aan de voorkant van het glas worden door jou, als brildrager, niet waargenomen. Toch voorkomen ze een vrije blik van het je ogen en zijn uit cosmetisch oogpunt nadeling. Want als de glazen van de voorkant erg spiegelen zal de gesprekspartner zichzelf gespiegeld in de glazen zien.

Alle reflecties die op een brillenglas ontstaan, hebben een verminderde lichtdoorlaatbaarheid tot gevolg.
 

De voordelen van een ontspiegeling nogmaals op een rijtje:

  • De storende reflectiebeelden en beeldsluiers worden sterk verminderd. Irritaties hierover worden vermeden.
  • De glazen zien er mooier uit, doordat anderen geen hinderlijke reflecties in de glazen waarnemen.
  • Een ontspiegeling geeft voor de brildrager een helderder en duidelijker beeld van de omgeving.


Dunner glas maakt een ontspiegeling belangrijker.

Brillenglazen kunnen met verschillende brekingsindexen worden geleverd. Hoe hoger de brekingsindex hoe dunner het glas wordt.

Bij hoogbrekende brillenglazen zijn de reflecties meer dan tweemaal zo storend. Bij een normaal glas met brekingsindex 1,5 is er sprake van ongeveer 8% reflectie, bij hoogbrekendglas met een brekingsindex van 1,8 is de reflectie zelf 20%. Hierdoor is bij een een hogerbrekend glas een ontspiegeling een noodzaak. Dus hoe dunner je je glas besteld hoe belangrijker de ontspiegeling wordt.
 

Hoe werkt een ontspiegeling?

Door een ontspiegelingslaag wordt het gereflecteerde licht uitgedoofd, hierbij is de dikte van de ontspiegeling en de brekingsindex van het materiaal belangrijk. Dit houdt in dat een aangebrachte ontspiegelingslaag de reflectie doet afnemen, maar dat er een rest-reflectie overblijft. Door middel van meervoudige ontspiegelingslagen kan een lichtdoorlaatbaarheid van bijna 99% worden bereikt.

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 1 July 2025