« Naar blog

Blepharitis

Categorie: Oogzorg

 

Bij blepharitis heb je een last van een chronische onsteking van de ooglidranden. De ooglidranden vormen de overgang van de huid naar de conjunctiva, dit is het slijmvlies dat de binnenkant van de oogleden en het wit van de ogen bedekt. Ter hoogte van de ooglidrand bevinden zich, naast de wimpers, ook klieren, de meibomiusklierenDeze klieren produceren vetten die terechtkomen in de traanfilm. De traanfilm speelt een belangrijke rol bij de bescherming en voeding van het oog.   

Bij blepharitis zijn de ooglidranden rood en licht gezwollen. Soms zijn er ter hoogte van de wimperimplant ook schilfers of korstjes aanwezig. Wanneer de talgklieren niet goed werken of verstopt zijn, wordt ook de traanfilm aangetast. Er ontstaan droge ogen (tekort aan traanvocht), gekenmerkt door rode en geirriteerde ogen. Een verstopt kliertje welke niet behandeld wordt kan verdikken tot een chalazion, een harde knobbel in het ooglid.

Blepharitis wordt veroorzaakt door een chronische bacteriële infectie in de ooglidranden. De bacteriën maken stoffen die het oog irriteren en de ontstoken talgklieren maken te veel of te weinig talg, wat branderige droge ogen kan veroorzaken. Hoe deze ontsteking ontstaat is onbekend. Blepharitis komt vaker voor bij mensen met huidaandoeningen in het gelaat, zoals eczeem, acne en rosacea, ook huidcreme kan de klachten verergeren.

Behandeling

Blepharitis is een chronische aandoening en geneest niet, maar kan goed onder controle worden gehouden. Zodat je er weinig tot geen last van ondervindt.

Gebruik warme 
Bij warmte verwijden de bloedvaten zicht, waardoor de bloedcirculatie toeneemt en de genezing versnelt.  Warmte helpt eveneens de verstopte ooglidklieren te legen, doordat de inhoud vloeibaar gemaakt wordt. Houd de warme kompressen gedurende 5 á 10 minuten op de gesloten oogleden. Let op dat je je niet verbrandt.

Massage
Om de inhoud van de verstopte ooglidkliertjes te legen, is het aan te raden de oogleden te masseren na het gebruik van de kompressen. Om druk uit te oefenen op het onderooglid, kijk je naar boven. Om druk uit te oefenen op het bovenooglid, kijkt je naar beneden. Plaats je wijsvinger evenwijdig met de ooglidrand, vlakbij de wimpers. Oefen druk uit op de oogleden, naar het oog toe. Je drukt dan de kliertjes naar het oog toe leeg.

Reinigen van de oogleden
De basis van een goede behandeling is een dagelijkse hygiëne van de oogleden. Door de ooglidraden zo schoon mogelijk te houden, worden de klieropeningen vrijgemaakt en vermindert ook het risico op besmetting. 

Wij raden je aan de behandeling twee maal daags uit te voeren bij voorkeur ‘s ochtends en ‘s avonds. Een dagelijkse reiniging is het geheim van een succesvolle behandeling. Om de oogleden nog makkelijker te reinigen zijn er speciale lotions en gels ontwikkeld. Zie hiervoor onze ooglidhygieneproducten.

Je kunt ook zelf een oplossing met verdunde babyshampoo maken:
- Glaasje uitgekookt lauw/warm kraanwater
- 2 à 3 druppeltjes babyshampoo
- Wattenstokjes / watteschijfjes of steriele gaasjes.
Meng de druppeltjes babyshampoo met het warme kraanwater. Drenk het wattenstokje
of schrijfje in de verdunde oplossing. 

Je moet de ooglidrand poetsen bij de aanzet van de wimperhaartjes. Je poetst van de buitenkant af richting de neus met masserende bewegingen. Let er op dat je je oog niet beschadigt. Bij het poetsen van het onderooglid trek je de ooglidrand naar beneden en bij het poetsen van het bovenooglid trek je de ooglidrand naar boven. Poets tot de huidschilfers en het vet van de ooglidranden zijn verdwenen. 

De blepharitis gaat vaak samen met droge ogen, is dit bij jou ook het geval dan zijn comfortdruppels, ook wel kunsttranen genoemd, het aangewezen middel. Gebruik bij voorkeur altijd druppels zonder conserveermiddel, om allergie of toxische reacties te voorkomen.

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 1 July 2025