« Naar blog

Glaucoom

Categorie: Oogzorg

Glaucoom is een oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigt raakt. De belangrijkste oorzaak hiervan ligt bij een te hoge druk in de oogbol. Door deze verhoogde druk raakt de oogzenuw bekneld en kan zelfs afsterven, waardoor de verbinding van de ogen naar de hersenen blijvend beschadigd. 


Licht dat op het oog valt wordt door lichtgevoelige cellen in het netvlies omgezet in signalen die worden doorgeven aan de hersenen via de oogzenuw. De hersenen zijn in staat om deze signalen om te vormen tot een beeld. Bij glaucoom raakt de oogzenuw beschadigd, waardoor er delen van het gezichtsveld uitvallen. Wanneer glaucoom zich net ontwikkeld verdwijnt het beeld aan de randen van je gezichtsveld. Meestal heb je dit zelf niet door, omdat de hersenen de ontbrekende beelden kunnen aanvullen. Hoe meer de oogzenuw beschadigd raakt hoe meer beeld er verdwijnt langs de randen. Er ontstaat zo een kokerzicht, met als effect dat je door een smalle koker kijkt. 

Iedereen loopt de kans om glaucoom te ontwikkelen, maar er zijn verschillende factoren bekend die invloed lijken te hebben op de kans het te krijgen. Zo lijkt het dat erfelijkheid een rol speelt bij het ontstaan van glaucoom. Daarom is het verstandig je ogen vanaf je veertigste jaar regelmatig te laten controleren, zeker wanneer glaucoom voorkomt in je familie.

Tegenwoordig kunnen we glaucoom goed behandelen, maar de schade die de oogzenuw al opgelopen heeft kan niet meer hersteld worden. Wanneer je glaucoom niet behandeld kan dit leiden tot blindheid. Het is daarom dus erg belangrijk dat glaucoom al in een vroeg stadium ontdekt wordt om ergere schade te voorkomen. Echter geeft de aandoening in het begin vaak geen klachten, wat opsporing lastig maakt. 

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 10 March 2019