Lafont: een verhaal over passie en gedeelde inzet
Categorie: BrillenHet jaar was 1916 en de Verenigde Staten waren nog niet officieel betrokken bij de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat wilden een groepje jonge ambitieuze Amerikaanse piloten hun bijdrage leveren aan de Fransen.
Een eenheid bestaande uit alleen Amerikaanse vrijwillige piloten werd georganiseerd om ondersteuning te bieden aan het Franse leger. De 'La Fayette' eenheid maakte zijn debuut in 1916. De eenheid was vernoemd naar Marquis la Fayette, een Franse held uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en een waardig symbool voor de vriendschap tussen de twee landen. Het insigne van de eenheid was het hoofd van Sioux Indian Chief, wat symbool staat voor kracht en moed. De eenheid vocht in elk gevecht van de oorlog waaronder de slag om Verdun, een van de langste en meest kostbare slag in de geschiedenis. |
Toen de Verenigde Staten officieel betrokken raakte bij de Eerste Wereldoolog werd de eenheid La Fayette onderdeel van het leger van de VS en diende als de eerste vechtpiloten van Amerika, welke later de Amerikaanse luchtmacht werd. Tegen het einde van de oorlog hadden maarliefst 267 Amerikaanse piloten gedient in de La Fayette luchteenheid.
In 2016 bestond de La Fayette luchteenheid 100 jaar. Ter ere van deze gelegenheid heeft het brillenmerk Lafont een exclusieve zonnebril uitgebracht in samenwerking met de Franse luchtmacht. De rijke historie van de luchteenheid, samen met de passie en toeweiding van de piloten waren een sterke inspiratiebron voor Lafont in het ontwerpen en maken van dit herdenkingsstuk.
In het ontwerp heeft Lafont speciaal rekening gehouden met de behoeften voor piloten, waardoor er een lichtgewicht en ergonomische zonnebril is ontstaan voor dagelijks gebruik. Het resultaat toont respect aan de luchteenheid die een belangrijke toevoeging waren tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze zonnebril van Lafont is ook verkrijgbaar bij Grit Optiek. Ben je benieuwd naar dit herdenkingsstuk? Vraag ernaar in de winkel!
© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.