« Naar blog

Leesbrillen

Categorie: Brillen

De leesbril is een bril welke gebruikt wordt voor dichtbij. Hier vallen alle activiteiten onder welke plaatsvinden op 30 tot 60 cm. De leesbril maakt het mogelijk om ontspannen en makkelijk dichtbij scherp te zien.


Kant - en - klaar

Een kant-en-klaar leesbril kan vaak voldoen als goede leesbril. Deze leesbrillen zijn in beperkte sterktes leverbaar: +1,00 , +1,50 , +2,00 , +2,50 en +3,00. Wij hebben in ons assortiment diverse kant-en-klaar leesbrillen in verschillende sterktes. Dit is alleen een prettige bril als je ogen rechts en links dezelfde sterkte hebben. Als er verschil in brilsterkte zit tussen de ogen, geeft de leesbril geen voldoende zicht. Op dat moment heb je een leesbril op maat nodig.

Op maat

Indien een kant-en-klare leesbril voor je niet prettig werkt, kunnen wij voor je een leesbril op maat maken. Dit betekent dat deze leesbril op u wordt afgestemd. Deze afstemming vindt plaats in de sterkte, we houden dus rekening met de verschillen tussen de ogen. Ook kunnen er cilinders verwerkt worden in de glazen om uw astigmatisme te corrigeren. En er wordt voor gezorgd dat het centrum van het glas in het midden van je pupil zit. Hierdoor heb je een rustiger en scherper beeld. Indien nodig kunnen we de glazen dunner leveren, zodat de bril er mooi uit ziet en licht van gewicht is.

Voordeel

Groot voordeel van de leesbril is dat je maximaal gebruik kunt maken van het oppervlak van het glas. In vergelijking met multifocaal kan dit prettiger zijn omdat er geen zones en vertekeningen in de leesglazen zitten.

Nadeel

Nadeel is dat je maar op één vaste werkafstand scherp ziet. Een krant op tafel zal maar voor een gedeelte scherp te zien zijn. De rest van de krant zul je door te schuiven en dichterbij te halen steeds op de goede plek moeten leggen om verder te kunnen lezen.

Een beeldscherm bijvoorbeeld zal op 60cm niet scherp te zien zijn zodat je dichterbij zult moeten gaan zitten.

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 1 July 2025