« Naar blog

Mineraal glazen

Categorie: Brillenglazen

Wat is een mineraal glas?

Met glas worden alle stoffen bedoeld die vanwege hun chemische structuur op een vloeistof lijken, maar waarvan de taaiheid bij normale temperatuur zo hoog is, dat ze als vaste stof kunnen worden aangeduid.


Mineraal glas is een smeltproduct wat bestaat uit 70% basismateriaal (kwarts), 20% vloeimiddel (potas en soda) en 10% glasharder. Door toevoegingen van verschillende metaaloxiden en fluoride kan de kleur en de optische eigenschappen van het glas worden aangepast. 

Productie

Mineraal glas ontstaat door afkoeling van een gesmolten substantie ( smelt genaamd ) en wordt daarom ook vaak koude vloei genoemd. In werkelijkheid heeft glas geen vaste smelttemperatuur. Het bezit ook in vaste toestand een bepaalde taaiheid en flexibiliteit, die in het dagelijkse gebruik niet te zien is. 

Alle producten welke nodig zijn voor het vervaardigen van het eindproduct worden gezamelijk gesmolten onder hoge temperaturen, tot het een egaal stroperige smelt vormt. Na het smeltproces wordt er onder een lagere temperatuur de vorm gegoten in persblokken. Dit wordt gekoeld en vervolgens verwerkt tot brillenglas.

Geschiedenis van het brillenglas

In de 12de eeuw werd voor het eerst vlak glas vervaardigd, dit werd gebruikt voor ramen. De venetianen waren de eerste die kleurloos glas konden vervaardigen. Om letters in die tijd te vergroten werden bergkristallen gebruikt. Rond 1250 werd mineraal glas voor het eerst gebruikt als brillenglas. Pas zo’n 60 jaar geleden kwam er ook kunststof materiaal beschikbaar om glazen mee te vervaardigen.

De ontwikkelingen in de glazen hebben pas plaats gevonden na 1886, deze ontwikkeling blijven doorgaan, voornamelijk in de hogerbrekende materialen om een zo helder en hard mogelijk glas te produceren.

Voordelen van mineraal ten opzichte van kunststof brillenglazen.

  • Een zeer groot bereik van brekingsindexen (van n=1,5 tot n=1,9). Hierdoor kan mineraal dunner geleverd worden dan kunststof.
  • Het heeft een zeer hard oppervlak, hierdoor krasbestendig en dus een lange levensduur.
  • Minder kleurverstoring dan bij kunststof brillenglazen, doordat er een geringe dispersie optreed van het licht.
  • Verschillende materialen zijn goed samen te smelten, hierdoor zijn de scheidingslijnen bij bifocaal en trifocaal nauwelijks zichtbaar.
  • Zeer milieuvriendelijke productie doordat er geen probleem is bij de verwerking van afvalstoffen die tijdens de productie ontstaan.
  • Zeer goed bestand tegen warmte. Geen beïnvloeding van de vorm en daarmee van de optische eigenschappen bij hoge temperaturen.

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 7 July 2017