« Naar blog

Myopie remmen bij kinderen

Categorie: Oogzorg

Wanneer kinderen in in de groei zijn, groeien ook de ogen mee. Het kan zijn dat kinderen hierdoor myopie, ofwel bijziendheid, ontwikkelen. Bijziendheid betekend dat je van dichtbij goed kunt zien, maar ver weg niet. Dit ontstaat doordat het oog snel groeit en daarbij te lang wordt. Hierdoor wordt het beeld niet meer netjes op het netvlies geprojecteerd, maar ervoor. Dit zorgt ervoor dat je wazig ziet. Met een bril of lenzen met een negatieve sterkte kan het zicht gecorrigeerd worden.


Er zijn een aantal symptomen waar u aan kunt herkennen dat uw kind last heeft van myopie;

  • Knijpen met de ogen.
  • Klachten over hoofdpijn of ‘vermoeide ogen’.
  • Moeite op school door het niet goed kunnen lezen van het bord.
  • Dicht bij de televisie, computer of andere beeldschermen gaan zitten.
  • Een boek heel dichtbij houden bij het lezen.
  • Objecten in de verte niet goed kunnen zien.
  • Veel knipperen.
  • Veel in de ogen wrijven.

Maar ook zonder deze klachten kan het zijn dat uw kind myopie ontwikkeld. Daarom is het belangrijk regelmatig de ogen van uw kind te laten controleren door een specialist. Wanneer de ontwikkeling van myopie tijdig ontdekt wordt bij een kind, kan de toename van de sterkte worden geremd. Dit kan ook een aantal vervelende oogproblemen in de toekomst voorkomen die samenhangen met myopie.
Myopie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar bij kinderen tussen de 6 en 17 jaar oud kan de mate van myopie sterk groeien, waardoor de kans op andere oogproblemen ook toe kan nemen. Bij een sterke myopie neemt de kans op staar, glaucoom en netvliesloslating toe. 

De ontwikkeling van myopie wordt deels erfelijk bepaald, wanneer je als ouder last hebben van myopie is de kans groter dat de kinderen dit ook ontwikkelen. Maar daarnaast neemt de kans op myopie ook toe wanneer kinderen weinig buitenspelen en veel naar een scherm kijken. Hierdoor zijn de ogen voornamelijk gefocust op objecten die dichtbij zijn en niet zo vaak op objecten die verder weg staan. 

Het is dus belangrijk om de ontwikkeling van myopie bij kinderen tijdig te remmen. Helaas is er geen genezing van myopie, maar gelukkig bestaan er wel verschillende manieren om de progressie van myopie te remmen. Wanneer uw kind al last heeft van myopie zijn er verschillende 'myopie management' therapieën die ingezet kunnen worden, zoals een bifocale/multifocale bril, atropine oogdruppels of speciale contactlenzen. Al deze therapieën zijn zo ontwikkeld dat ze de ontwikkeling van myopie bij kinderen kunnen afremmen om zo een hoge negatieve sterkte te voorkomen.

Bij Grit Optiek hebben wij Myopie Management Experts in dienst die kunnen helpen bij het managen van myopie bij uw kind. Dit betekent dat wij samen met u en uw kind kijken naar de risico's die uw kind loopt en adviesen geven om de ontwikkeling van myopie te verkleinen. Wanneer uw kind al last heeft van myopie zullen wij kijken naar een passende therapie om de progressie van de myopie te remmen.

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 13 January 2020