« Naar blog

Glaucoomweek

Categorie: Oogzorg

Van 12 t/m 16 maart is het Wereld Glaucoom Week. De Wereld Glaucoom Week is een jaarlijks terugkerende week waarin aandacht wordt gevraagd voor de chronische oogaandoening glaucoom. Glaucoom is een ernstige oogaandoening aan de ogen die, onbehandeld en zonder dat je dit bemerkt, langzaam blijvende schade veroorzaakt aan de ogen en zelfs tot blindheid kan leiden. In de beginfase van de aandoening merkt de glaucoompatiënt niets, maar kunnen echter al erg gevaarlijke situaties optreden, bijvoorbeeld in het verkeer, omdat het gezichtsveld ongemerkt kleiner is. Het vroegtijdig ontdekken van de ziekte glaucoom is dan ook noodzakelijk.


Glaucoom is een oogaandoening die vooral voorkomt bij mensen van 45 jaar en ouder. Er zijn in Nederland ongeveer 100.000 mensen waarvan bekend is dat ze glaucoom hebben, echter is de verwachting dat er nog ongeveer 100.000 mensen zijn die wel glaucoom hebben, maar dit zelf nog niet weten. 
Wil je meer weten over wat deze oogaandoening precies inhoud? Lees dan hier meer in ons blog over glaucoom.

Ben je 45 jaar of ouder? Dan kun je gedurende deze week je ogen bij ons gratis laten controleren op glaucoom. Mocht na de controle verder onderzoek door de oogarts noodzakelijk zijn, dan word je doorverwezen naar het Oogziekenhuis Rotterdam.

Tijdens de controle worden onder andere de oogdruk en de dikte van het hoornvlies gemeten en wordt gekeken hoeveel risico je loopt op glaucoom. Als er afwijkingen zijn, dan kun je een vervolgafspraak bij ons plannen. De optometrist zal dan een speciale foto en een scan van de oogzenuw in de ogen maken. Met deze onderzoeken kan in een vroegtijdig stadium van glaucoom ontdekt worden. De kosten die verbonden zijn aan deze aanvullende onderzoeken worden meestal vergoed door je basis zorgverzekering.
Wanneer er duidelijke aanwijzingen gevonden worden voor glaucoom sturen wij je door naar het Oogziekenhuis Rotterdam, waar wij contacten hebben met de glaucoomspecialisten.

De optometristen van Grit Optiek Nieuwerkerk worden jaarlijks bijgeschoold door het Oogziekenhuis Rotterdam op het gebied van glaucoom, zodat wij optimaal kunnen screenen op deze oogaandoening. Wanneer wij de aanvullende onderzoeken naar glaucoom verrichten staat ons digitaal dossier direct in contact met een glaucoomspecialist in het Oogziekenhuis. Binnen 48 uur wordt er naar ons teruggekoppeld wat de bevindingen zijn van de specialist en op basis daarvan wordt bepaald of wij je zullen blijven monitoren of een verwijzing naar het Oogziekenhuis noodzakelijk is. 

© Grit Optiek Nieuwerkerk. Alle rechten voorbehouden 
Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website? Dat kan zolang je de copyright en een werkende link naar deze pagina opneemt.

Geplaatst op 10 March 2019